Na
pierwszy rzut oka wydaje się, że to jest zwykły chleb pszenny. Dopiero po
spróbowaniu okazuje się, że ma delikatny aromat sezamu. Smak chleba jest raczej
neutralny, można więc łączyć z przeróżnymi dodatkami.
- 575 g mąki
- 100 g sezamu
- 16 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 350 ml letniej wody
Drożdże
wymieszać z częścią soli, cukru, kilkoma łyżkami wody i mąki, zostawić, żeby
ruszyły. Po ok. 10 minutach do miski przesiać mąkę, sezam, resztę cukru i soli
oraz wodę i rozczyn. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto jest
dość bardzo lepiące, jednak nie należy dosypywać mąki. Odstawić do wyrośnięcia
na ok. 1 godzinę.
Przełożyć
do blaszki o wymiarach 8x30 cm, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec
w 180 stopniach mniej więcej 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz