Nieskomplikowany, mocno orzechowy, nie za słodki. Polecam na Wielkanoc. Przepis na formę 20 x 20 cm.
Ciasto kruche
Przygotować ciasto kruche z 20 dag mąki. Upiec, wyciągnąć jeszcze ciepłe z formy.
Wierzch
- 200 g rozdrobnionych orzechów
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
Masło rozpuścić z cukrem (cukier nie ma się rozpuścić, samo masło!). Dodać miód, wymieszać Dodać orzechy. Smażyć ok. 5 minut. Jak nabierze brązowego koloru wyłożyć na ciasto kruche.
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę, wymieszać z olejem, polać mazurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz