Jabłka po raz kolejny, chociaż w trochę innej wersji. Sezam nadaje jabłkom innego aromatu, a forma powoduje, że farszu można dać jeszcze więcej ;) Należy jedynie pamiętać, by ciasto było wystarczająco grube, żeby nie mieć później problemów z wyciąganiem babeczek z foremki.
- 4 jabłka, średniej wielkości, najlepiej szara reneta
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki sezamu
- cynamon
Rodzynki namoczyć w bardzo ciepłej wodzie. 2 jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć, pod koniec dodać rodzynki i cynamon do smaku, zblendować. Na koniec dodać jedno jabłko pokrojone w kostkę i sezam.
razowe ciasto kruche
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki razowej
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki sezamu
Mąkę wymieszać z cukrem, a następnie nożem dokładnie pokroić z masłem. Na koniec dodać żółtko i wyrobić dokładnie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 3 mm i wykleić foremki. Jedną z takich porcji wymieszać z sezamem i bardzo mocno schłodzić. Foremki podpiec w 180 stopniach (ok. 4 minuty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz