Przepis na klasyczną babkę
piaskową. Bardzo szybki w przygotowaniu, a w efekcie powstaje bardzo lekkie
ciasto. W mojej wersji cukier ograniczony jest do minimum.
Składniki:
- 3 jajka
- 65 g cukru
- 125 g oleju
- 100 g mąki + 1 łyżka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Jajka oddzielić. Białka ubić,
kiedy piana będzie sztywna dodawać cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu dodawać
żółtka, a następnie powoli wlewać olej. Kiedy składniki się połączą, wsypać
mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Podzielić ciasto na dwie części, mniej
więcej tak, by jedna była dwa razy większa od drugiej. Do większej dodać mąkę,
do mniejszej kakao. Przelać ciasta do formy (w moim przypadku, najpierw jasne,
później ciemne). Piec 40 minut, w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz