Lubię przygotowywać ciasto
drożdżowe. Wydaje mi się jednym z najłatwiejszych, a w dodatku jest
niesamowicie wiele możliwości jego modyfikacji. Ostatnio „chodzi” za mną smak
chałwy, dlatego, kiedy miałam ochotę na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej,
musiałam ją wykorzystać ;)
- 500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 65 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 50 g masła
Farsz:
- 200 g chałwy
- ok. 3 łyżki mleka
Z drożdży, odrobiny cukru, letniego
mleka i mąki przygotować rozczyn. Kiedy podrośnie dodać go do przesianej mąki
wraz z jajkami ubitymi z cukrem oraz mlekiem. Wyrabiać ciasto, kiedy będzie
dobrze wymieszane dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić tak, aby ciasto nie
kleiło się do miski i dłoni. Odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.
Chałwę wymieszać z mlekiem na gładką masę. Formować bułeczki w dowolny sposób.
Piekłam w 160 stopni przez ok. 20 minut w termoobiegu.
Ale ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń