- ok. 300 g rabarbaru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 60 g + 4 łyżki kokosu
- 120 ml kwaśniej śmietany
- 90 ml oleju / oliwy
- 3 jajka
- 170 g cukru
- ewentualnie: skórka starta z jednej cytryny
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Rabarbar umyć, obrać, pokroić i posypać cukrem (dałam łyżkę).
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i kokosem. Jajka ubić z cukrem na jasną masę, następnie dodać olej i skórkę z cytryny. Później dodawać na przemian śmietanę i mąkę. Miksować tylko do wymieszania składników.
Przelać ciasto do formy, posypać kokosem, następnie położyć rabarbar i posypać cukrem (dałam mniej więcej łyżkę).
Piec do suchego patyczka, ok. 50 minut. Studzić przy otwartym piekarniku.
Podoba mi się druga fotografia. Zjadłam taki cuda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jak się zapowiesz odpowiednio wcześniej to myślę, że da się zrobić ;)
Usuń