Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, szkoda, że świeże są dostępne tylko jeden miesiąc w roku ;) W sezonie jadam je chyba w każdej postaci, dlatego nie mogło obyć się też bez kilku wypieków. Tym razem chciałam przygotować coś klasycznego. Wyszedł mi torcik elegancki, i mimo dość dużej ilości masy, lekki.
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.
masa czekoladowa
masa truskawkowa
Resztę truskawek opłukać i przekroić na połówki, przed podaniem osuszyć.
poncz
- masło
- 3 małe jajka
- ⅘ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- gorzka czekolada
- 45 ml wódki
masa truskawkowa
- 700 g truskawek
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
Resztę truskawek opłukać i przekroić na połówki, przed podaniem osuszyć.
poncz
- ⅓ szklanki soku z truskawek *
- 1 łyżka wódki
Sok wymieszać z wódką.
*rozgniotłam kilka truskawek i odlałam sok
Przygotowanie
Przygotowanie
Upiec biszkopty. W międzyczasie przygotować masę czekoladową, a kolejnie truskawkową. Wystudzone biszkopty naponczować. Na pierwszy z nich nałożyć ok. ¾ masy czekoladowej, położyć biszkopt i większość masy truskawkowej. Przykryć ostatnim biszkoptem, schładzać ok. 1 godziny. Na wierzch dać resztę masy truskawkowej i udekorować truskawkami. Chłodzić min. 5 godzin. Po tym czasie posmarować brzeg tortu masą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz