Bardzo lubię maliny, mimo tego, że są niesamowicie delikatnymi owocami. W tym przypadku postanowiłam przygotować z nimi ciasto drożdżowe. Jednak nie byłabym sobą gdybym do ciasta ze zwykłą mąką nie dodała sporej ilości otrąb a na wierzch, dla kontrastu, nie posypała kakaową kruszonką.
Przepis na formę o wymiarach: 30x8.
- 15 g drożdży
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki otrąb
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- ¼ szklanki cukru
- szczypta soli
- jajko
- żółtko
- 1/4 kostki masła, roztopić
- 3/4 szklanki malin
- 95 g maki
- 10 g kakao
- 30 g cukru pudru
- 50 g masła
Przygotować rozczyn z drożdży, soli, szczypty cukru, ok. dwóch łyżek mleka i mąki tak, by powstała masa o gęstości śmietany. Jajko i żółtko ubić z cukrem. Rozczyn dodać do mąki, wlać resztę mleka i ubite jajka. Dobrze wymieszać, dodawać porcjami ciepłe masło, wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, odgazować, uderzając pięścią. Odstawić do ponownego rośnięcia. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej otrębami formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz