Muszę się przyznać, że to jeden z przepisów, który powstał
przez przypadek. Chciałam przygotować tort z lekką masą i owocami. Połączenie
malin i czekolady jest już sprawdzone i niesamowicie smaczne (chociaż chyba nie
ma połączenia owoców z czekoladą, które by mi nie smakowało ;) ) Jednak bita
śmietana w takiej formie pojawiła się na nim całkiem przypadkowo ;) Mimo kilku
przygód podczas przygotowań, efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie.
masa czekoladowa
- 150 g mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuścić na parze. Mascarpone wymieszać łyżką,
dodać przestudzoną czekoladę oraz cukier. Następnie ubić śmietankę, dodać ją do
masy i delikatnie wymieszać. Nałożyć na biszkopt.
bita śmietana z czekoladą
- 100 g czekolady gorzkiej
- 240 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
Czekoladę rozpuścić na parze. Kiedy będzie wystudzona (tak,
że zaczyna zastygać), ubić śmietankę. Następnie dodawać do czekolady i
wymieszać (powstanie efekt stracciatella, gdyż czekolady nie da się już
całkowicie wmieszać).
- Maliny - ¾ dużego pudełka malin
Mam dużo malin i chyba już wiem co z nimi zrobię! :)
OdpowiedzUsuńhttp://czerwonygupik.blogspot.com/2014/09/torcik-malinowy.html
Usuńluuuubię to :D
Usuń