Ostatnio bardzo często modyfikuję przepisy, dodając mąkę
razową zamiast zwykłej, podobnie w tym przypadku. Mimo wszystko biszkopt jest
puszysty, a jego konsystencja jest znakomita do tortów.
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 4 łyżki mąki pszennej razowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Następnie powoli dodawać cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodawać po kolei
żółtka. Delikatnie ubijać mikserem, na koniec dodać wodę.
Następnie partiami dodawać mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Studzić przy uchylonym piekarniku.
Następnie partiami dodawać mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Studzić przy uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz