Strony

6 września 2014

Biszkopt razowy kakaowy

Ostatnio bardzo często modyfikuję przepisy, dodając mąkę razową zamiast zwykłej, podobnie w tym przypadku. Mimo wszystko biszkopt jest puszysty, a jego konsystencja jest znakomita do tortów.

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodawać po kolei żółtka. Delikatnie ubijać mikserem, na koniec dodać wodę.
Następnie partiami dodawać mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Studzić przy uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz