Strony

25 września 2014

Drożdżówka otrębowa z malinami i kruszonką

Bardzo lubię maliny, mimo tego, że są niesamowicie delikatnymi owocami. W tym przypadku postanowiłam przygotować z nimi ciasto drożdżowe. Jednak nie byłabym sobą gdybym do ciasta ze zwykłą mąką nie dodała sporej ilości otrąb a na wierzch, dla kontrastu, nie posypała kakaową kruszonką.
Przepis na formę o wymiarach: 30x8.


  • 15 g drożdży 
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki otrąb 
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka 
  • ¼ szklanki cukru 
  • szczypta soli 
  • jajko 
  • żółtko 
  • 1/4 kostki masła, roztopić 
  • 3/4 szklanki malin 
kruszonka
  • 95 g maki 
  • 10 g kakao 
  • 30 g cukru pudru 
  • 50 g masła 

Przygotować rozczyn z drożdży, soli, szczypty cukru, ok. dwóch łyżek mleka i mąki tak, by powstała masa o gęstości śmietany. Jajko i żółtko ubić z cukrem. Rozczyn dodać do mąki, wlać resztę mleka i ubite jajka. Dobrze wymieszać, dodawać porcjami ciepłe masło, wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, odgazować, uderzając pięścią. Odstawić do ponownego rośnięcia. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej otrębami formy.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Posmarować białkiem, posypać malinami i kruszonką. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz