Strony

2 października 2014

Tort z ciasta zaparzonego z musem jabłkowo - jeżynowym

Przyznaję, że torcik bardzo przypomina karpatkę, jednak z dość wyraźnym owocowym akcentem. Ciasto jest lżejsze od jego pierwowzoru, dlatego dobrze sprawdza się latem.
Przepis zaczerpnięty z tej strony.



 ciasto zaparzane
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wodę zagotować z tłuszczem, kiedy się rozpuści dodać mąkę. Następnie mieszać, gotując ok 5 minut (tak aby mąka dobrze się zaparzyła). Odstawić do ostudzenia (najlepiej od czasu do czasu mieszając).

Kiedy będzie wystudzone, dodać proszek do pieczenia i roztrzepane jajka (ja wlewam je powoli, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Na papierze do pieczenia narysować okręgi o średnicy 20 cm. Podzielić je na 4 części i rozsmarować na papierze. Piec w temp. 210 stopni, po 10 minutach skręcić do 190 stopni i piec jeszcze koło 5 minut (ciasto ma mieć złoty kolor).

masa
330 ml mleka
1 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
100 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do ¼ podanej ilości mleka dodać żółtko, mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Resztę podgrzać. Kiedy się zagotuje, zdjąć z palnika i wlewać powoli przygotowaną wcześniej miksturę. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut (gotowałam mniej więcej 3 minuty).
Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy budyń będzie zimny do białości utrzeć masło. Następnie małymi porcjami dodawać budyń, za każdym razem dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ekstrat.

mus owocowy
1,5 szklanki jeżyn
1 duże jabłko
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jeżyny rozgnieść i wymieszać ze startym jabłkiem. Gotować kilkadziesiąt minut, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. Przestudzić i przetrzeć przez sitko. Następnie zagotować z cukrem i dodać mąkę wymieszaną z minimalną ilością wody, zagotować i przestudzić.

przygotowanie
Na pierwszy płat nałożyć połowę masy i drugi płat. Następnie nałożyć mus i trzeci płat ciasta. Wyłożyć pozostałą masę i ostatni płat. Przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz