Strony

7 października 2014

Muffiny razowo - kokosowe z brzoskwiniami

Muffinek ciąg dalszy... W tym roku chyba najwięcej czasu poświęciłam właśnie tego typu wypiekom. Szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo, co dla mnie ważniejsze, dobrze komponują się z owocami. Tym razem wersja z brzoskwiniami z mocnym aromatem kokosowym.


  •  ½ szklanki maki
  • 1 ⅓ szklanki mąki razowej
  • ⅓ szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 8 łyżek wiórków kokosowych + dodatkowe 4


  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 średniej wielkości brzoskwinie

Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Obydwie mąki wymieszać dokładnie z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki mokre również dokładnie wymieszać. Wlać je do suchych i mieszać jedynie do połączenia składników. Następnie dodać brzoskwinie i delikatnie zamieszać. Posypać pozostałymi dwoma łyżkami wiórek.
Nakładać do foremek i piec w temperaturze 180 ok 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz