Strony

15 października 2014

Cytrynowe muffiny razowe z malinami

To chyba jeden z najmniej słodkich wypieków, jakie są na blogu (co dla mnie jest oczywiście największą zaletą ;). Kwaśny smak jest wyczuwalny, głównie przez cytrynę, ale też maliny. Na szczęście, w razie potrzeby, można dodać odrobinę więcej cukru ;)


płynne
  • 60 g masła
  • ok. 160 ml mleka owsianego*
  • ok. 50 ml soku z cytryny*
  • skórka z cytryny
  • 1 jajko
suche
  • 260 g mąki razowej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • ok. 150 g malin (mogą być mrożone)

*łącznie 210 ml

Masło roztopić, zostawić do schłodzenia. Do soku z cytryny dodać mleko tak, aby w sumie było 210 ml. Dodać jajko i masło, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać do nich mokre i mieszać do połączenia składników, pod koniec dodać maliny i delikatnie zamieszać, przełożyć do foremek.
Piec w temperaturze 200, 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz