Strony

25 października 2014

Szarlotka owsiana

Sezon można uznać za rozpoczęty. Jesień zawitała, więc królować będą jabłka :) Przygotowałam je z jednym z moich ulubionych produktów, płatkami owsianymi. Ciasto jest mocno razowe, co jest potęgowane przez kawałki płatków. Cukru jest niewiele, jednak wystarczająco, żeby nie zakłócić smaku jabłek.
Przepis na brytfannę o wymiarach 20x30cm. 




  • 150 g mąki razowej
  • 250 g płatków owsianych
  • 55 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • ok. 8 łyżeczek cynamonu
  • ok. 650g jabłek

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce w plasterki.

200g płatków owsianych zmiksować na mąkę blenderem i wymieszać z mąką, cukrem i 3 łyżeczkami cynamonu. Następnie na stolnicy dodać masło i połączyć, krojąc nożem.

Podzielić ciasto na dwie części (jedna odrobinę mniejsza od drugiej) i większą wyłożyć spód brytfanny, ponakłuwać widelcem. Mniejszą włożyć do zamrażalnika.

Na brytfannę wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Następnie zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika i posypać jabłka, na końcu lekko przygnieść.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz