Strony

20 września 2014

Muffiny na mleku migdałowym z borówkami

Uwielbiam orzechy, a migdały są jednymi z moich ulubionych. Dlatego musiał się tu w końcu pojawić przepis także z wykorzystaniem mleka z nich przygotowanego. Dodaje ono muffinkom zaskakującego aromatu. Jako uzupełnienie dodałam borówki. Ostatnio dość intensywnie wykorzystuję sezon na nie, więc nie mogło ich także zabraknąć w jakimś przepisie na muffiny.


  • 140 g mąki 
  • 200 g mąki razowej 
  • 125 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 130 g masła 
  • 250 mleka migdałowego 
  • 1 jajko 
  • ok. ¾ szklanki borówek 

Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. W drugim naczyniu dokładnie wymieszać roztopione masło, mleko i jajko. Następnie mokre składniki wlać do suchych i mieszać jedynie do połączenia składników. Dodać borówki i lekko wymieszać. Nakładać do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz