Staram się już od dawna wyeliminować mleko krowie z moich przepisów. Alternatywą jest oczywiście mleko roślinne. Jednym z moich ulubionych jest właśnie mleko migdałowe. Bardzo aromatyczne, jednak należy pamiętać, że przygotowanie go trzeba zaplanować chwilę wcześniej bo migdały należy namoczyć.
- 1 szklanka migdałów (ok. 150 g)
- 4 szklanki wody (przegotowanej lub źródlanej)
Migdały zalać wodą i odstawić na minimum 8 godzin. Po tym czasie ściągnąć skórkę, a następnie zalać wodą i dokładnie zblendować (zajmuje mi to koło 5 minut). Kolejno należy je odcedzić. Ja robię to na sitku, jednak, żeby odcedzić je dokładniej, najlepiej wykorzystać do tego jeszcze gazę.
Przechowywać w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz