Strony

28 sierpnia 2014

Babeczki z owocami

Te babeczki są moim ulubionym deserem w lecie. Ciasto kruche, lekka masa i w dodatku przeróżne owoce. Na stole zawsze wyglądają zachęcająco, ale jestem przekonana, że urzekają przede wszystkim smakiem ;)
Przepis na 15 sztuk.


ciasto kruche lub ciasto kruche razowe
Przygotować porcję z 250 g mąki. Ciasto rozwałkować, jednak niezbyt cienko. Foremki wyłożyć ciastem (nie trzeba smarować tłuszczem bo ciasto jest stosunkowo tłuste). Ponakłuwać widelcem, piec 15 - 20 minut. Wyciągnąć z jeszcze ciepłych foremek.

masa

  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 g masła
3/4 szklanki mleka zagotować. Do reszty dodać mąkę, żółtka i cukier. Kiedy mleko się zagotuje, powoli wlewać mleko z mąką (można wtedy zdjąć z ognia, ale koniecznie trzeba mieszać). Nadal mieszając, chwilkę pogotować. Następnie dodawać po kawałku masło i mieszać, aż się rozpuści. Poczekać, aż przestygnie (ma być ciepłe, nie gorące). Nałożyć na ciasto kruche. Poukładać owoce.

owoce (zależy od preferencji)
maliny, borówki, brzoskwinie, porzeczki, truskawki, winogrona, kiwi

4 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie! I nie ulegają rozkruszeniu przy wyciąganiu (jak moje). Muszę spróbować tej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :) Spróbuj koniecznie razowego i daj znać, które Ci bardziej smakuje. Przypomniałaś mi jeszcze, że najlepiej wyciągać z ciepłych foremek ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. wedle życzeń http://polakomsie.blogspot.com/2014/09/torcik-czekoladowy-z-malinami-i-bita.html ;)

      Usuń