Strony

13 sierpnia 2014

Razowe ciasteczka owsiano - żytnie

Ciastka powstały, bo postanowiłam w jakiś sposób wykorzystać resztki, które zostają po przygotowaniu mleka owsianego. Najlepsze są przełożone dżemem, można też jeść je same, najlepiej wtedy dodać odrobinę więcej cukru.



  • ½ szklanki mąki owsianej
  • 1 ¼ szklanki mąki żytniej
  • ½ szklanki mąki żytniej razowej
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • ⅓ szklanki resztek z mleka owsianego
  • 100 g masła
  • żółtko
  • dżem

Mąki wymieszać z cukrem. Następnie dodać masło, krojąc je nożem, wymieszać z suchymi składnikami. Później dodać żółtko i resztki z mleka owsianego, połączyć. Rozwałkować i wykrawać ciastka.
Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz