Strony

19 sierpnia 2014

Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

Dość kontrastowa ta tarta. Już od samego początku kolory przyciągają uwagę. W smaku podobnie –dość duża ilość kwaśnych borówek zbalansowana słodkim kremem z białej czekolady.



Ciasto kruche razowe
⅓ szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki razowej
160 g masła
2 żółtka
Przygotować jak normalne ciasto kruche, schłodzić. Wyłożyć formę (pamiętając o brzegach), ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchy groch. Po 10 minutach pieczenia zdjąć groch i papier, piec dodatkowe 5-8 minut.

Krem z białej czekolady
100 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
100 g serka mascarpone
Połamaną czekoladę pokruszyć i zalać gorącą śmietanką. Po chwili dokładnie wymieszać, chłodzić minimum 5 godzin. Mascarpone wymieszać łyżką. Śmietanę z czekoladą ubić i delikatnie połączyć z mascarpone.

Dodatkowo:
szklanka borówek

Na wystudzone ciasto kruche nałożyć krem i posypać owocami. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz