W końcu pojawia się na blogu ciasto bezglutenowe. Już dość dawno kupiłam mąkę gryczaną, ale niedawno znalazłam ten przepis. Zmodyfikowałam go i powstało ciasto o dość charakterystycznym smaku i wilgotne, głównie przez dodatek marchewki i owoców.
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru (lub ksylitolu)
- ⅔ szklanki oleju
- 2 marchewki (średniej wielkości)
- ½ szklanki orzechów (dałam laskowe; pokroić)
- 5-8 śliwek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Marchewki wymyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy pokroić (ja wcześniej obrałam ze skórki). Śliwki opłukać i pokroić na ćwiartki.
Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami. Cukier ubijać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ubić białka z cukrem (miksowałam ok. 3 minuty), potem dodać olej i po chwili marchewkę. Kiedy składniki będą połączone, dodać mąkę, wymieszać. Następnie połączyć z pianą z białek.
Przełożyć do formy i nałożyć śliwki. Piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz