Sezon można uznać za rozpoczęty. Jesień zawitała, więc królować będą jabłka :) Przygotowałam je z jednym z moich ulubionych produktów, płatkami owsianymi. Ciasto jest mocno razowe, co jest potęgowane przez kawałki płatków. Cukru jest niewiele, jednak wystarczająco, żeby nie zakłócić smaku jabłek.
Przepis na brytfannę o wymiarach 20x30cm. - 150 g mąki razowej
- 250 g płatków owsianych
- 55 g cukru pudru
- 250 g masła
- ok. 8 łyżeczek cynamonu
- ok. 650g jabłek
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce w plasterki.
200g płatków owsianych zmiksować na mąkę blenderem i wymieszać z mąką, cukrem i 3 łyżeczkami cynamonu. Następnie na stolnicy dodać masło i połączyć, krojąc nożem.
Podzielić ciasto na dwie części (jedna odrobinę mniejsza od drugiej) i większą wyłożyć spód brytfanny, ponakłuwać widelcem. Mniejszą włożyć do zamrażalnika.
Na brytfannę wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Następnie zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika i posypać jabłka, na końcu lekko przygnieść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz