To chyba jeden z najmniej słodkich wypieków, jakie są na blogu (co dla mnie jest oczywiście największą zaletą ;). Kwaśny smak jest wyczuwalny, głównie przez cytrynę, ale też maliny. Na szczęście, w razie potrzeby, można dodać odrobinę więcej cukru ;)
- 60 g masła
- ok. 160 ml mleka owsianego*
- ok. 50 ml soku z cytryny*
- skórka z cytryny
- 1 jajko
- 260 g mąki razowej
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g drobnego cukru
- ok. 150 g malin (mogą być mrożone)
*łącznie 210 ml
Masło roztopić, zostawić do schłodzenia. Do soku z cytryny dodać mleko tak, aby w sumie było 210 ml. Dodać jajko i masło, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać do nich mokre i mieszać do połączenia składników, pod koniec dodać maliny i delikatnie zamieszać, przełożyć do foremek.
Piec w temperaturze 200, 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz