Muffinek ciąg dalszy... W tym roku chyba najwięcej czasu poświęciłam właśnie tego typu wypiekom. Szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo, co dla mnie ważniejsze, dobrze komponują się z owocami. Tym razem wersja z brzoskwiniami z mocnym aromatem kokosowym.
- ½ szklanki maki
- 1 ⅓ szklanki mąki razowej
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 8 łyżek wiórków kokosowych + dodatkowe 4
- 2 jajka
- ⅔ szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki oleju
- 2 średniej wielkości brzoskwinie
Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Obydwie mąki wymieszać dokładnie z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki mokre również dokładnie wymieszać. Wlać je do suchych i mieszać jedynie do połączenia składników. Następnie dodać brzoskwinie i delikatnie zamieszać. Posypać pozostałymi dwoma łyżkami wiórek.
Nakładać do foremek i piec w temperaturze 180 ok 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz