Podjadanie nie jest zdrowe, ale... fajnie jest mieć coś pod ręką do przegryzienia w czasie wieczornego relaksu z filmem czy książką. Ciastka są nieco słodsze od sklepowego oryginału, ale właśnie ten słono-słodki smak lubię w nich najbardziej.
Inspiracja pochodzi z tej strony.
- 3 szklanki mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 120g + 50g masła
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki wody
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i ½ łyżeczki soli. Następnie dodać masło (120g) i dokładnie wymieszać. Kolejnie dodać olej, wymieszać, wlać wodę i wymieszać ponownie.
Ciasto cienko rozwałkować i powykrawać foremką. Przełożyć na blaszkę i ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie posmarować rozpuszczoną resztą masła wymieszanego z resztą soli. Odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz