Ostatnio coraz częściej korzystam z masła orzechowego. Mam je cały czas w lodówce, więc nierzadko zdarza mi się z nim eksperymentować. Tym razem dodałam je do mocno czekoladowych muffinek.
Przepis na 12 muffinek.
Przepis na 12 muffinek.
składniki suche
- 2 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki kakao
- ⅓ szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- ⅓ tabliczki czekolady, drobno posiekanej
składniki mokre
- 230 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ½ szklanki oleju
dodatkowo
- 3 łyżki masła orzechowego
Mleko wymieszać z octem, odstawić na 10 minut. Po tym czasie połączyć z resztą mokrych składników. W drugiej misce połączyć składniki suche. Wlać do nich, wcześniej wymieszane, mokre i mieszać jedynie do połączenia wszystkiego.
Przełożyć do foremek a następnie dodać masło orzechowe i delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekolada? Masło orzechowe? Mnie więcej zachęcać nie trzeba! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/