Płatki owsiane już dawno
zagościły w mojej diecie. Jednak ten przepis towarzyszy mi najdłużej. Polecam z
przetworami mlecznymi - ja obecnie dodaję ją do mojej niesłodzonej owsianki.
Można ją urozmaicić, dodając swoje ulubione składniki. Polecam, ponieważ jest dużo
smaczniejsza od tej kupnej.
Składniki
- 450 g
płatków owsianych
- 120 g
ziaren słonecznika
- 80 g
ziaren sezamu
- 40 g
ziaren siemienia lnianego
- 2
łyżeczki cynamonu
- 1
łyżeczka imbiru
- 2 łyżki
oliwy
- 200 g
orzechów (dodaję migdały i orzechy włoskie)
- 180 g
przecieru z jabłek (u mnie 2 małe jabłka starte na tarce o drobnych oczkach)
- 4 łyżki
miodu
opcjonalnie:
- 40 g
żurawiny
- 40g
suszonych brzoskwiń
Żurawinę i brzoskwinie moczyć
we wrzątku ok. 15 minut.
Wymieszać wszystkie składniki,
najlepiej rozpoczynając od suchych, a później dodając mokre. Piec w temp 170
przez około 45 minut (czasem piekę dłużej, ponieważ lubię, gdy granola jest
mocniej podpieczona).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz