Lubię ten przepis, ponieważ mało
w nim cukru ;) Polecam, gdyż jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a
jednocześnie bardzo smaczny. Rogaliki są pulchne, ale jednocześnie nie
pozbawione kruchości.
Składniki
- ½ szkl. kwaśniej śmietany
- 25 g drożdży
- łyżka cukru
- cukier waniliowy
- 3 szkl. mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- nadzienie (u mnie powidło śliwkowe)
Śmietanę dokładnie rozetrzeć z drożdżami i dwoma rodzajami cukru. Mąkę
posiekać z masłem, następnie dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na
kilka części, rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części. Nakładać
marmoladę i zawinąć rogaliki. Kłaść na natłuszczonej formie. Piec w temp. 190
stopni ok. 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Gdy lekko przestygną, posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz