Ciastka powstały, bo postanowiłam w jakiś sposób wykorzystać resztki, które zostają po przygotowaniu mleka owsianego. Najlepsze są przełożone dżemem, można też jeść je same, najlepiej wtedy dodać odrobinę więcej cukru.
- ½ szklanki mąki owsianej
- 1 ¼ szklanki mąki żytniej
- ½ szklanki mąki żytniej razowej
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- ⅓ szklanki resztek z mleka owsianego
- 100 g masła
- żółtko
- dżem
Mąki wymieszać z cukrem. Następnie dodać masło, krojąc je nożem, wymieszać z suchymi składnikami. Później dodać żółtko i resztki z mleka owsianego, połączyć. Rozwałkować i wykrawać ciastka.
Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz