Dość kontrastowa ta tarta. Już od
samego początku kolory przyciągają uwagę. W smaku podobnie –dość duża ilość
kwaśnych borówek zbalansowana słodkim kremem z białej czekolady.
Ciasto kruche razowe
⅓ szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki razowej
160 g masła
2 żółtka
Przygotować jak normalne ciasto
kruche, schłodzić. Wyłożyć formę (pamiętając o brzegach), ponakłuwać widelcem.
Przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchy groch. Po 10 minutach pieczenia
zdjąć groch i papier, piec dodatkowe 5-8 minut.
Krem z białej czekolady
100 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
100 g serka mascarpone
Połamaną czekoladę pokruszyć i
zalać gorącą śmietanką. Po chwili dokładnie wymieszać, chłodzić minimum 5
godzin. Mascarpone wymieszać łyżką. Śmietanę z czekoladą ubić i delikatnie
połączyć z mascarpone.
Dodatkowo:
szklanka borówek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz