To jedno z moich ulubionych ciast. Chyba wszyscy wiedzą, że poczęstowana nie odmawiam nigdy ;) Najlepiej w wersji właśnie takiego "bloku", bo nic innego nie zaburza mi jego smaku. Poniżej w wersji bez nabiału i glutenu, za to z dużą ilością orzechów. Makowiec z tego przepisu jest bardzo wilgotny i najlepiej przechowywać go w lodówce.
Przepis na blaszkę o wymiarach 20x30 cm.
- 600 g maku, zmielonego
- 300 g mleka migdałowego
- 150 g wody
- 2 małe jabłka, starte na tarce
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek masła klarowanego
- 100g ksylitolu
- 150 g miodu (½ szklanki)
- 1 ½ szklanki orzechów, u mnie orzechy włoskie i migdały
Siemię lniane namoczyć we wrzątku ok. 5 minut, a następnie zblendować.
Do maku wlać wodę, mleko oraz jabłko, gotować kilka minut, mniej więcej 10. Następnie dodać masło, siemię, ksylitol i miód, smażyć kolejne 10 minut. Na koniec dodać posiekane orzechy.
Piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz