Lubię go przygotowywać, bo jest lekki przez dodatek brzoskwiń, a jednocześnie świeżości dodaje polana na wierzchu galaretka. Na dodatek niezawodne orzechy czynią go jednym z moich ulubionych przekładanych ciast.
Przepis na tortownicę o średnicy 21cm.
ciasto
- 5 białek
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g orzechów włoskich, zmielonych
- 30 g kokosu
- ½ łyżeczki proszku po pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Orzechy wymieszać z kokosem, proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić. Kiedy będą sztywne, partiami dodawać cukier. Gdy będzie rozpuszczony, dodać żółtka, ubijać tylko do momentu, kiedy masa będzie jednolita. Następnie dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze 170 stopni, 30-40 minut.
masa
- 330 ml płynu - syropu z brzoskwiń uzupełnionego wodą
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 135 g masła
- 2 łyżki wódki
Syrop zblendować z 4 połówkami brzoskwiń. Odlać ok. 1/4 szklanki i dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką. W międzyczasie zagotować resztę płynu z cukrem. Do zagotowanego powoli wlewać płyn z mąką i żółtkami, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu ok. 4 minuty.
Odstawić do przestudzenia.
Resztę brzoskwiń pokroić w kosteczkę lub cienkie plasterki (szybsza i wygodniejsza jest wersja z kawałeczkami brzoskwiń).
Następnie dokładnie utrzeć masło (do białości) i dodawać małe partie budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodać alkohol. Jeśli brzoskwinie kroiliśmy w kostkę, należy je wmieszać delikatnie w masę.
dodatkowo
- paczka delicji
- 2 galaretki brzoskwiniowe
przygotowanie ciasta
Galaretki rozpuścić w ok. 650 ml wrzątku. Przekładanie ciasta najlepiej rozpocząć, kiedy będą zaczynać tężeć.
Na ciasto wyłożyć masę (lub połowę masy plasterki i drugą połowę masy, najlepiej wtedy nakładać gęsto małe części). Następnie poukładać blisko siebie delicje. Na koniec wylać galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz