Kilka dni temu, przygotowując pesto, spaliłam mikser. Teraz zastanawiam się jedynie nad przepisami, w których nie trzeba go używać. No i właśnie w tym przypadku wykorzystuję zaparzone płatki owsiane. Przez co muffiny są wyjątkowo wilgotne i miękkie. Dodatkowo z orzeźwiającym rabarbarem, który, chociaż nie jest moim ulubionym warzywem, bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do ciast.
Przepis na 12 muffinów.
składniki suche
- 1 ½ szklanki mąki razowej
- ½ szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
składniki mokre
- ¼ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wrzątku
- ⅓ szklanki oleju
- 1 dojrzały banan
- 1 ½ laski rabarbaru
Płatki owsiane zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny. W tym czasie obrać rabarbar i dość drobno pokroić.
Kiedy płatki przestygną, dodać rozgniecionego banana i resztę mokrych składników.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche i wlać do nich mokre. Mieszać jedynie do połączenia składników. Pod koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz