Ciastka nie są słodkie, dlatego to pestki i duże kawałki czekolady nadają im wyraźny smak. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, jednak warto się przygotować, że formowanie ciastek jest trochę bardziej czasochłonne.
- 250 g masła
- ¾ szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mąki razowej
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
- płatki kokosowe*
- pestki słonecznika*
- pestki dyni*
- sezam*
- czekolada gorzka *
*łącznie 1,5 szklanki
Masło utrzeć z solą i cukrem. Następnie dodawać partiami na przemian roztrzepane jajka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, dodać płatki owsiane i resztę sypkich dodatków.
Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.
Formować kulki, najłatwiej lekko zwilżonymi rękami.
Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach.
Zrobiłam :) Ciasto nie połączyło się odpowiednio (może za mało było tłuszczu?) Wszystkim bardzo smakowało! Czekam na dalsze przepisy!
OdpowiedzUsuńMyślę, że ilość tłuszczu jest odpowiednia... Czy dałaś masło w temperaturze pokojowej?
Usuń