Sezon na jabłka trwa nadal, to był idealny pretekst na wypróbowanie babki z owocami. Tym razem bezglutenowej, z mąki ziemniaczanej. Przez jej dodanie ciasto jest sypkie i raczej sycące, więc jeden kawałek w zupełności wystarcza ;)
- 4 jajka
- ⅔ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 200 g masła
- 2 małe jabłka (u mnie szara reneta)
Jajka wbić do miski i miksować z cukrem. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i odstawić oraz obrać i pokroić jabłka w kawałki.
Kiedy masa zrobi się biała i zgęstnieje, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec dodać ciepłe masło, mieszać do momentu połączenia składników.
Wylać na blaszkę i dodać jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz