Przepis zaczerpnięty z tej strony.
- 200 g pokruszonych ciastek (dałam pełnoziarniste herbatniki)*
- 100 g mascarpone (ew. serka homogenizowanego)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 50 - 60 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
Czekoladę rozpuścić na parze. Mascarpone wymieszać najpierw łyżką, a następnie połączyć z czekoladą, ciastkami i cukrem. Schładzać w lodówce ok 3 godziny. Po tym czasie formować kulki, wstawić do lodówki. Następnie roztopić czekoladę i wymieszać ją z olejem. Kiedy przestygnie, obtaczać nią kulki (robię to za pomocą łyżki i widelca). Układać na folii aluminiowej (najlepiej położonej na desce do krojenia). Odczekać aż czekolada zastygnie, po tym czasie trzymać w lodówce.
*ciastka nie muszą być całkowicie rozkruszone, mogą też zostać troszkę większe kawałki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz