Uwielbiam orzechy, a sezon zimowy jest najlepszy na wypieki z nimi. Jako, że ostatnio staram się próbować wypieki bez glutenu, ten przepis nie mógł umknąć mojej uwadze. Ciasto jest mało słodkie i mocno orzechowe. Najlepiej, kiedy zostawimy kilka grubo pokrojonych orzechów, gdyż znacznie wzmacnia to orzechowy aromat.
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru lub ksylitolu
- 100 g masła
- 150 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- ⅓ łyżeczki sody
Masło rozpuścić.
Orzechy i migdały zmielić.
Białka oddzielić od żółtek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać masło, zmielone orzechy i migdały oraz sodę.
Ubić białka i delikatnie wmieszać je w masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz