Proste, klasyczne ciastka. Kruche, ale nie jedwabiście gładkie przez płatki owsiane i mąkę razową. Jedne z moich ulubionych. Dziś przygotowane za pomocą rozdrabniacza.
- 1 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki ksylitolu / cukru brązowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g masła klarowanego
- 4 łyżki zimnej wody
Suche składniki wsypać do rozdrabniacza i mieszać aż będą dobrze rozdrobnione i wymieszane. Następnie dodać masło klarowane, ponownie wymieszać. Na końcu dodać wodę, zagnieść w misce.
Rozwałkować, wykroić ciastka. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 14 minut.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń:) i w dodatku szybko ;)
Usuń