Nie ma co ukrywać, uwielbiam jabłka, a połączenie z cynamonem jest dla mnie idealne. Tym razem znalazło się ono w tej, przypominającej piaskową, babce.
- 4 jajka
- ½ szklanki ksylitolu
- ¾ szklanki oleju
- 1 ⅓ szklanki maki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry (u mnie mniej więcej 1cm grubości).
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
Jajka ubijać z cukrem tak, aby masa zgęstniała (zajmuje to ok. 8 minut). Po tym czasie wlać olej (dodaje mniejszymi porcjami), zmiksować. Partiami dodawać przesiane składniki suche, mieszać łyżką.
Przelać do formy, równomiernie powbijać jabłka.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz