Strony

29 lipca 2015

Wegańskie jagodzianki



Borówki to kolejne owoce, które zaczęłam doceniać z wiekiem. Trochę podchwytliwie zaczęło się od pierogów, teraz to jeden z głównych składników moich koktajli. Dziś zdecydowałam przygotować wegańską wersję chyba najbardziej klasycznego wypieku z tym owocem. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, praktycznie wcale się go nie wyrabia. Później jedynie skleja z borówkami i gotowe :)


  • 3 szklanki mąki razowej
  • ⅓ szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 12 g drożdży
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ⅓ szklanki oleju
  • ¾ szklanki jagód

kruszonka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki ghee
  • mąka

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i łyżką mąki, odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować.

Następnie wszystkie składniki, poza jagodami, umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Wyrabiać kilka minut i odstawić do wyrastania.

Kiedy podwoi objętość przygotować bułki. Ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulę i spłaszczyć. Następnie nakładać jagody, skleić ciasto, uformować bułeczki i układać na formie.

Odstawić by bułki podrosły. Międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc cukier z masłem i dodając tyle mąki by powstało dość sypkie ciasto.

Po ok. godzinie posmarować bułki odrobiną oleju i posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, ale od razu podnieść temperaturę do 180. Piec ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz