25 sierpnia 2015

Tarta z kremem z mascarpone i malinami

W ogrodzie rodziców zaczyna się sezon malinowy, chociaż wcale nie jest łatwo uzbierać szklankę tych owoców, nie mogłam się powstrzymać od przygotowania czegoś słodkiego z nimi w roli głównej. Poniższy krem jest lekki, jednak przez dodatek mascarpone zwarty.
Tarta przygotowana została w blaszce o wymiarach 8x30cm. 


ciasto
  • 1 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • żółtko
Mąkę wymieszać z cukrem i kakao w rozdrabniaczu*. Następnie dodać pokrojone w części masło. Zmiksować ponownie, kiedy składniki będą mniej więcej połączone, przełożyć na stolnicę lub do miski. Dodać żółtko i zagnieść, przełożyć na blaszkę i schłodzić w lodówce.

Po 30 minutach na ciasto wysypać groch lub kulki do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piec 20 minut.

*Ciasto można przygotować również w tradycyjny sposób.

krem
  • 125 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%*
  • 3 łyżki cukru pudru
*śmietanka musi być mocno schłodzona

Śmietankę ubić, a następnie dodawać partiami mascarpone, na koniec dodać przesiany cukier.

wierzch
  • ok. szklanka malin
  • kostka gorzkiej czekolady 
Kiedy ciasto ostygnie, nałożyć krem i maliny. Następnie posypać startą czekoladą.

Przechowywać w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz