Strony

30 czerwca 2013

Bajaderki kajmakowe



Bajaderki to mój sposób na wykorzystanie wyschniętego ciasta - chociaż rzadko taki stan ma miejsce ;). Częściej są to resztki, kiedy więcej piekę. A co najważniejsze, jest w końcu sposób na zakalec ;) U mnie powstały dwie wersje, jako, że ostatnio nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami, mnie bardziej posmakowały te z kakao. Jednak, jeśli smak kajmaku ma być dominujący, lepiej wybrać pierwszą wersję.



 wersja I

  • 430 g ciasta (bez masy)
  • 60 g dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)
  • 100 g kajmaku
  • 30 g masła

wersja II

  • 430 g ciasta (bez masy)
  • 80 g dżemu
  • 100 g kajmaku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao






Ciasto rozkruszyć, dodać miękkie masło, dżem i kajmak. W wersji II - także kakao. Składniki dokładnie wymieszać. Formować kuleczki, wcześniej odrobinę zagnieść każdą z nich (jeśli ciasto nadal będzie suche dodać odrobinę dżemu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz