Strony

28 czerwca 2013

Babka z olejem



Przepis na klasyczną babkę piaskową. Bardzo szybki w przygotowaniu, a w efekcie powstaje bardzo lekkie ciasto. W mojej wersji cukier ograniczony jest do minimum.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 65 g cukru
  • 125 g oleju
  • 100 g mąki + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Jajka oddzielić. Białka ubić, kiedy piana będzie sztywna dodawać cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu dodawać żółtka, a następnie powoli wlewać olej. Kiedy składniki się połączą, wsypać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Podzielić ciasto na dwie części, mniej więcej tak, by jedna była dwa razy większa od drugiej. Do większej dodać mąkę, do mniejszej kakao. Przelać ciasta do formy (w moim przypadku, najpierw jasne, później ciemne). Piec 40 minut, w temp. 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz