Strony

16 maja 2013

Chleb razowy



Jest to chyba najłatwiejszy przepis na chleb, jaki kiedykolwiek robiłam - ciasto bardzo dobrze się wyrabia, łatwo formuje. Najważniejszy jest jednak efekt końcowy, a ten był dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Chleb się nie kruszy i łatwo kroi, no i przede wszystkim bardzo dobrze smakuje.
Przepis na 2 blaszki o wymiarach 30x8 cm.


Składniki:

  • 450 g maki pszennej
  • 900 g mąki razowej
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • 50 g masła, roztopić
  • 925 ml ciepłej wody

Z drożdży, cukru, odrobiny wody i mąki przygotować rozczyn, poczekać, aż ruszy. Dodać mąki, sól i wodę. Wymieszać i wyrobić. Następnie dodać ciepłe masło, wyrobić. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanych olejem i posypanych otrębami foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 180 przez ok. 55 minut.




6 komentarzy:

  1. Domowy chlebek to pyszność nad pysznościami... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno nawet porównywać z kupnymi. W dodatku tak łatwo go przygotować :)

      Usuń
  2. Chleb domowej roboty, z masełkiem (to już może być sklepowe) - nie ma nic lepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to jest najprostszy chleb który robiłaś? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobre pytanie ;) wydaje mi sie, ze jest on calkiem latwy :) mozesz tez wyprobowac ten sezamowy

      Usuń