Strony

8 maja 2013

Rogaliki krucho – drożdżowe



Lubię ten przepis, ponieważ mało w nim cukru ;) Polecam, gdyż jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny. Rogaliki są pulchne, ale jednocześnie nie pozbawione kruchości.



Składniki

  • ½ szkl. kwaśniej śmietany
  • 25 g drożdży
  • łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • nadzienie (u mnie powidło śliwkowe)

Śmietanę dokładnie rozetrzeć z drożdżami i dwoma rodzajami cukru. Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części. Nakładać marmoladę i zawinąć rogaliki. Kłaść na natłuszczonej formie. Piec w temp. 190 stopni ok. 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Gdy lekko przestygną, posypać cukrem pudrem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz