Strony

20 sierpnia 2013

Biała Pavlova

Moja siostra, jedząc ten deser, mówi, że jest jej jak w niebie ;) Ja również polecam to kontrastowe połączenie słodkiej bezy, bitej śmietany i kwaśnych owoców.


  • 6 białek
  • 270 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • kwaśne owoce (u mnie 300 g borówki amerykańskiej i kilka malin)
Białka ubić, kiedy będą sztywne, powoli dodawać cukier. Ubijać, aż nie będzie kryształków cukru. Dodać wtedy mąkę i cytrynę, i wymieszać łyżką. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 25 cm. Wyłożyć pianę. Piec ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°, po tym czasie obniżyć do 150° i piec półtorej godziny.
Przestudzić w lekko otwartym piekarniku, po czym zdjąć papier z bezy. Następnie ubić śmietankę, nałożyć ją i owoce na bezę.




4 komentarze:

  1. Proszę o więcej zdjęć tych pyszności! Dwa to zdecydowanie za mało. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, dziewczyno:D Co za słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś zastygło w Twym blogu. Chcę kolejne dawki pyszności! :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję, że jutro albo pojutrze coś się pojawi :)

      Usuń