Strony

13 sierpnia 2013

Drożdżówki z chałwą

Lubię przygotowywać ciasto drożdżowe. Wydaje mi się jednym z najłatwiejszych, a w dodatku jest niesamowicie wiele możliwości jego modyfikacji. Ostatnio „chodzi” za mną smak chałwy, dlatego, kiedy miałam ochotę na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej, musiałam ją wykorzystać ;)


  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 65 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
Farsz:
  • 200 g chałwy
  • ok. 3 łyżki mleka

Z drożdży, odrobiny cukru, letniego mleka i mąki przygotować rozczyn. Kiedy podrośnie dodać go do przesianej mąki wraz z jajkami ubitymi z cukrem oraz mlekiem. Wyrabiać ciasto, kiedy będzie dobrze wymieszane dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do miski i dłoni. Odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość. Chałwę wymieszać z mlekiem na gładką masę. Formować bułeczki w dowolny sposób. Piekłam w 160 stopni przez ok. 20 minut w termoobiegu.

1 komentarz: