Strony

5 marca 2014

Chleb sezamowy

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to jest zwykły chleb pszenny. Dopiero po spróbowaniu okazuje się, że ma delikatny aromat sezamu. Smak chleba jest raczej neutralny, można więc łączyć z przeróżnymi dodatkami.




  • 575 g mąki
  • 100 g sezamu
  • 16 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 350 ml letniej wody



Drożdże wymieszać z częścią soli, cukru, kilkoma łyżkami wody i mąki, zostawić, żeby ruszyły. Po ok. 10 minutach do miski przesiać mąkę, sezam, resztę cukru i soli oraz wodę i rozczyn. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto jest dość bardzo lepiące, jednak nie należy dosypywać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Przełożyć do blaszki o wymiarach 8x30 cm, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 180 stopniach mniej więcej 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz