Strony

23 listopada 2014

Ciasto a’la brownie z cukinią

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, więc wiedziałam, że prędzej czy później przygotuje z nim ciasto. Przez dodatek warzywa ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo przypomina brownie, przy czym jest nieco lżejsze.
Przepis na formę 12 x 25 cm.
  • 300 g młodej cukinii (ok. 1 ½ szklanki startej cukinii)
  • ¾ szklanki mąki razowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g ksylitolu (ew. cukru)
  • 2 jajka

Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. 

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. 

Jajka ubijać z cukrem aż się rozpuści (mniej więcej 5 minut). Następnie dodać cukinię, lekko zamieszać i dodać mąkę. Mieszać tylko do połączenia składników.

Przelać do formy. Piec w temperaturze 170 przez 35-40 minut.



2 komentarze: