Strony

3 grudnia 2014

Ciasteczka owsiane

Ciastka nie są słodkie, dlatego to pestki i duże kawałki czekolady nadają im wyraźny smak. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, jednak warto się przygotować, że formowanie ciastek jest trochę bardziej czasochłonne.

  • 250 g masła
  • ¾ szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • płatki kokosowe*
  • pestki słonecznika*
  • pestki dyni*
  • sezam*
  • czekolada gorzka *

*łącznie 1,5 szklanki

Masło utrzeć z solą i cukrem. Następnie dodawać partiami na przemian roztrzepane jajka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, dodać płatki owsiane i resztę sypkich dodatków.

Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.

Formować kulki, najłatwiej lekko zwilżonymi rękami.

Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam :) Ciasto nie połączyło się odpowiednio (może za mało było tłuszczu?) Wszystkim bardzo smakowało! Czekam na dalsze przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ilość tłuszczu jest odpowiednia... Czy dałaś masło w temperaturze pokojowej?

      Usuń